Rehinli – İpotekli araç satışı nasıl yapılır?

Bilindiği üzere üzerine rehin bulunan araçların satışının gerçekleşmesi kanunen mümkün değildir. Fakat bazı durumlarda alıcı ve satıcı arasında gerçekleşecek bir takım taahhütlerle bu durum atlatılabilmektedir. Bu yazımızda rehinli bir aracın nasıl el değiştirebileceğini anlatmaya çalışacağız.

Rehinli araç, aracın borçlu bir şekilde alındığının kanıtıdır ve aracın borcu tamamen ödenmeden rehin kalkmamaktadır. Rehinli araçların da normal şartlarda satılması yasaktır. Genel olarak taşıt kredisinin kullanılması ile araç satın alımında satın alınan araca banka rehin koyar. Bu durumda kişi bankaya olan borcunu bitirmeden rehin kalkmaz. Ve böylelikle aracın satışı da gerçekleşmez. Rehinli araçların satılabilmesi için öncelikle araç üzerinde bulunan rehinin kaldırılması gerekmektedir.

Rehinli Araba Satma Yöntemleri

1-) Alıcının Rehini Kaldırması

Alıcı ile satıcı kişi aracın satılmasına dair anlaştıysa alıcı kişi satın alacağı araca ödeyeceği paranın bir kısmı ile arabanın borcunu kapatabilir. Böylelikle rehin kalkacağından noter huzurunda aracın satılmasına dair herhangi bir problem bulunmayacaktır. Fakat bu anlaşma için tarafların birbirine güvenmesi ve bu güvenceyi sözleşmeye dökmesi tavsiye edilir. Aksi takdirde rehinli araç satışında dolandırıcılık faaliyetleri fazlasıyla yapılmaktadır.

2-) Banka Borcunun Devredilmesi

Satıcı kişinin üzerinde bulunan banka borcunun alıcı kişinin üzerine geçirilmesi ile aracın üzerindeki rehin kaldırılabilir. Bu durumda satış sözleşmesinden bankanın haberdar edilmesi ve yeni sözleşme imzalanması gerekmektedir.

3-) Satıcının Rehini Kaldırması

Satıcı kişi, ilgili aracın satışından elde edeceği para ile araç üzerindeki rehini kaldırabilir. Fakat bu durumda satış sözleşmesinden önce alıcı kişiden paranın tamamını veya bir kısmını almalıdır. Bunun için satıcı kişi, güvence olması adına alıcı kişiye senet verebilir.

İlginizi Çekebilir:İşsizlik Maaşı ne kadar? Nasıl hesaplanır?
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

En basit anlatımla dolar neden yükseliyor?
Kefilsiz ve Gelir Belgesiz Kredi İşlemleri
Genç girişimci desteği şartları ve yaş hesaplama
Yaş küçültme ya da büyütme davası nasıl açılır?
Van gölü canavarı efsanesi nedir?
Doğum parası nasıl alınır? Nasıl Hesaplanır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yekma.com | © 2024 | Tüm Hakları Saklıdır.