BDDK Kredilerde İlave kısıtlamaları kaldırdı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankaların sermaye yeterliliği hesaplamalarında bireysel ve konut kredilerine uygulanan ek risk ağırlıklarını kaldırma kararı aldı.

BDDK’nın resmi açıklamasında, finansal piyasalardaki güven ve istikrarın artması ile kredi sisteminin etkin işleyişinin sağlanması hedefi doğrultusunda, bankaların sermaye yeterliliği hesaplamalarında bireysel kredilere ve konut kredilerine, uluslararası standartların üzerinde daha temkinli risk ağırlıkları uygulandığı belirtildi. Ancak yapılan yeni değerlendirmelerin ardından, 19 Eylül 2024 tarihli 10964 sayılı Kurul Kararı ile Bankaların Sermaye Yeterliliği Ölçüm ve Değerlendirme Yönetmeliği çerçevesinde, aşağıda belirtilen krediler için daha önceki ihtiyatlı risk ağırlıkları kaldırılarak, mevcut yönetmelikte belirlenen risk ağırlıklarının uygulanmasına karar verildi:

– İhtiyaç kredisi,

– Bireysel kredi kartı, –

Tüketicilere binek araç edinimi amacıyla verilen taşıt kredileri ve taşıt teminatlı krediler,

– Tüketicinin kendisi ile aile üyelerinin (eş ya da 18 yaş altındaki çocuklar) malik olduğu en az bir konut bulunması halinde bu kişilere konut edinimi amacıyla sağlanan ipotekli krediler.

Önceki düzenleme neydi?

BDDK, 31 Temmuz 2023 tarihinde yaptığı düzenlemeyle, sermaye yeterliliği hesaplamalarında ihtiyaç kredileri, bireysel kredi kartları, taşıt kredileri ve finansal kiralama işlemleri için risk ağırlıklarını artırmıştı. Bu şekilde, standart yaklaşım kapsamında bankaların risk ağırlıklarının yüzde 150 olması, kredi faizlerinde artışa yol açarak kredi arzını ve talebini sınırlamayı amaçlayan bir uygulama olarak ortaya çıkmıştı. Sonuç olarak, iç talep üzerinde de kısıtlayıcı bir etki yaratmıştı. Uygulanan oranlar nelerdi? Yeni karar ile BDDK, önceki uygulamaya geri dönmüş oldu. Düzenleme öncesinde, kredi kartları için 1-6 ay vade aralığında risk ağırlığı yüzde 100, 6 aydan daha uzun vadelerde yüzde 150; ihtiyaç kredileri için 1-12 ay vadede yüzde 100, 12 aydan uzun vadelerde ise yüzde 150; taşıt kredileri için ise yüzde 75 olarak belirlenmişti.

İlginizi Çekebilir:İşsizlik Maaşı ne kadar? Nasıl hesaplanır?
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Emekli promosyon ücretlerinde rekor artış!
AFAD Hak Sahibi Kura Sonuçları Kura Listesine Giremediniz Uyarısı
SPK’dan halka arzlara ilişkin yeni düzenleme

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yekma.com | © 2024 | Tüm Hakları Saklıdır.